Ana Caraiani (Princeton 2007)

Sunt absolventa a Princeton University, promotia 2007. La Princeton m-am specializat in Matematica, dar am urmat si cursuri de film, arta, literatura, filosofie si istorie antica, care mi-au imbogatit viziunea asupra lumii si mi-au dat ocazia de a cunoaste studenti cu idei si pasiuni diferite de ale mele. Printre cele mai dragi cursuri mi-a ramas si cel pe care l-am considerat cel mai dificil: un seminar specific Princeton-ului in care am invatat sa scriu eseuri, sa imi organizez ideile si sa comunic in mod eficient si convingator.

In cadrul specializarii mele am profitat de cei patru ani de colegiu pentru a explora cele mai diverse aspecte ale matematicii, de la topologie algebrica pana la teoria reprezentarilor. In plus, am avut ocazia sa urmez cursuri “personalizate”, pe care le-am proiectat impreuna cu un coleg si in stransa colaborare cu doi profesori. Aceasta mi-a permis sa invat teorii complexe pe care sa le prezint eu insami profesorilor si sa avansez in ritm mult mai rapid decat in cursurile obisnuite. In ultimul an de colegiu am lucrat sub supravegherea unuia dintre cei mai renumiti matematicieni la o problema deschisa din teoria numerelor. In afara cursurilor, am participat in fiecare an la concursul Putnam - poate cel mai renumit concurs de matematica pentru studenti - si am avut mandria de a fi prima femeie din istorie care a castigat acest concurs de doua ori.

In timpul verii, am fost invitata sa particip la cel mai prestigios program de cercetare matematica pentru studenti din Statele Unite - program care se tine in Duluth, Minnesota. In cadrul acestui program am lucrat pe cont propriu la o problema de combinatorica iar rezultatele obtinute au fost trimise spre publicare. In plus, am prezentat aceste rezultate la o serie de conferinte, pregatindu-ma pentru cariera de matematician si profesor pe care mi-o doresc. Printre acestea se numara o conferinta dedicata femeilor organizata de Institute for Advanced Study precum si cea mai mare conferinta de matematica din Statele Unite, la New Orleans, unde mi s-a decernat premiul Alice T. Schafer pentru realizarile din timpul colegiului.

In campus, am lucrat ca meditator pentru studentii din cursurile introductorii de matematica. In ultimul an de colegiu, am ajutat si la orientarea studentilor noi, sfatuindu-i mai ales pe partea academica. Timpul petrecut la Princeton mi-a dat ocazia sa imi urmez diferite hobby-uri, cum ar fi limbile straine (am luat cursuri de rusa), calatoriile (printre cele mai frumoase amintiri se numara o conferinta de teoria numerelor din sudul Frantei dar si calatorii in Bulgaria, Macedonia si Ucraina) si sa descopar hobby-uri noi, cum ar fi dansul sau patinajul. De cate ori am avut ocazia, am mers la New York sau la Boston, pentru a vedea piese de teatru, concerte sau festivaluri de film.

Dupa Princeton, am fost admisa la toate programele de doctorat in matematica la care am aplicat si am ales sa merg la Harvard. Mi-ar fi greu sa exprim tot ce au insemnat cei patru ani la Princeton pentru mine, dar legatura stransa cu universitatea continua, fie ca se mentine prin prietenii deosebiti pe care mi i-am facut in timpul colegiului sau prin interviurile pentru admitere pe care le-am realizat anul acesta pentru a le da si altora sansa de a studia in acest loc minunat.

Ana

Ana Caraiani