Procesul de aplicaţie

APLICATIA

Ce ar trebui sa reflecte aplicatia ?
- realizari cuantificabile (note, scoruri la teste)
- realizari necuantificabile si personale (din CV, recomandari, eseuri)
- PERSONALITATE (recomandari, eseuri).

Fiecare din componente este la fel de importanta.

Componentele aplicatiei:

- Formular de aplicatie (common application sau college’s own application)
- foaie matricola
- scoruri SAT & TOEFL
- recomandari
- eseuri
- CV/ resume

* Timeline-ul aplicatiei: Exista posibilitatea de a aplica early ( pana in noiembrie) sau regular ( pana in jurul datei de 1 ianuarie) pentru universitatile cele mai solicitate.

Deciziile se primesc in decembrie pentru early application si in aprilie pentru regular application.

Competenta in limba engleza – un instrument absolut necesar

Pentru a studia intr-o universitate cu limba engleza ca limba de predare trebuie ca, in afara unui nivel superior de cunostinte generale, sa cunosti limba engleza la nivel academic, adica la un nivel superior de abstractizare, necesar atat pentru a parcurge un mare volum de pagini zilnic pe care sa-l intelegi in profunzime, cat si pentru a te exprima oral si in scris cat mai succint si clar, folosind cel mai precis sinonim.

Despre TOEFL si SAT

TOEFL = test of English as a foreign language (se poate sustine lunar)

SATs= Scholastic Assessment Tests (se sustin in luna ianuarie, mai, iunie, octombrie, noiembrie, decembrie)

SAT 1 contine 10 sectiuni de Verbal, Writing, Mathematics
Pentru a obtine rezultate bune la sectiunea de verbal va trebui sa incepeti din timp sa cititi foarte mult si sa va extindeti mult vocabularul.

SAT 2 se poate sustine la 2-3 din urmatoarele materii ; matematica, fizica, chimie, biologie, l.franceza, l.spaniola, l.italiana, l.germana, istorie, literatura, latina.

Scorul maxim la fiecare sectiune de SAT este 800.

TOEFL IBT (test de engleza ca limba straina, pe Internet), cuprinde sectiuni de Reading, Listening, Speaking si Writing. Scorul maxim pe toate sectiunile este 120, cu 30 scor maxim la fiecare sectiune.

Cum selectezi universitatile la care aplici ?

Criteriile dupa care ar trebui selectate universitatile la care aplici sunt : strength of major, “match”, financial aid, adica cat de bine este reprezentata specialitatea care te intereseaza la universitatea respectiva, cat de mult te regasesti in viziunea si orientarea universitatii, cat de mult ajutor financiar se acorda studentilor internationali.

* Costurile aplicatiei difera de la colegiu la colegiu, de obicei intre 50-80 $ pentru fiecare aplicatie, dar in anumite cazuri se poate cere o scutire de taxe de aplicatie.

Alte costuri obligatorii includ taxele pentru teste : TOEFL = 165$, fiecare test SAT in jur de 60 – 70$. Aceste costuri includ si cate 4 raportari gratuite ale scorurilor la universitati. Pentru raportari aditionale se platesc alte taxe mutiplicate cu numarul universitatilor la care se aplica.

* Financial Aid /ajutorul financiar obtinut de la universitatea la care ai fost admis poate acoperi in unele cazuri toate costurile de scolarizare, cazare si masa:

NOTA: In sistemul educational american, major-ul (specialitatea) se declara de abia la sfarsitul anului 2 (sophomore year) deoarece pana in acel moment studentul are posibiliatea de a explora diverse cursuri pentru a se hotari ce specialitate il atrage cel mai mult.