F.A.Q.

Frequently Asked Questions

 

Q: Nu am destul timp pentru toata pregatirea necesara. Se mai poate face ceva?

A: Teoretic, oricine reuseste sa dea testele necesare si sa trimita dosarul complet (cu eseuri, recomandari, foaie matricola, etc.) are o sansa . Practic insa, sansele sunt mici atunci cand totul se face pe fuga. Timpul si seriozitatea sunt doua dintre resursele cele mai importante pentru reusita. In concluzie, cu cat vei face planuri mai devreme, cu atat vor creste sansele de reusita. Poti incepe sa sustii testele SAT  incepand cu clasa a X-a.

 

Q: E nevoie de medalii la concursurile/olimpiadele internationale?

A: Distinctiile internationale sunt un avantaj cert, dar un candidat poate iesi in evidenta si prin alte realizari sau calitati. Nu trebuie sa te descurajeze daca n-ai castigat o olimpiada internationala, dar trebuie sa intelegi ca un dosar care nu iese in evidenta (prin note, prin alte activitati extrascolare, prin eseuri extraordinare, sau in alt fel) intr-un mod sau altul va fi, probabil, respins.

 

Q: Stiu ca e scump sa studiezi in strainatate. Cum pot afla daca imi permit?

A: Fiecare universitate are un plan financiar diferit. Unele dintre ele nu ofera ajutor deloc studentilor internationali, in timp ce altele iti cer sa platesti doar cat isi permit parintii tai, dupa cum rezulta din adeverintele lor de salariu si din conturile bancare. Mai mult, este posibil ca situatia financiara  nici sa nu fie luata in calcul atunci cand se hotaraste daca esti admis sau nu. Totusi, cu cat o universitate e mai generoasa, cu atat admiterea e mai competitiva. Cu cat un candidat e mai bun (din punctul de vedere al criteriilor de admitere), cu atat mai mica e grija pentru aspectele financiare.

 

Q: Puteti sa-mi faceti eseuri, recomandari, etc?

A: Nu numai ca nu va putem oferi astfel de servicii, dar nici nu va sfatuim sa le cautati in alta parte. Un eseu trebuie sa reflecte cat mai bine personalitatea si interesele candidatului. In schimb, puteti primi sfaturi si recomandari legate de ideile pe care le aveti si de forma pe care le-o dati. E un lucru benefic si acceptat de universitati, pe care il practica majoritatea celor care aplica cu succes.

 

Q: Imi puteti garanta ca daca urmez toti pasii voi fi admis?

A: Sansele cuiva de a fi admis depind de foarte multi factori, care se schimba de la an la an. Pe baza experientelor avute anterior, pot fi estimate cu aproximatie sansele unui candidat, dar nimeni nu poate oferi garantii. Aproape toti cei care aveau dosare foarte bune au reusit sa intre la universitati de top.

 

Q: Cunosc pe cineva care a aplicat in 30 de locuri diferite. Merita?

A: Cele mai bune universitati au zeci de mii de candidati si mult mai putine locuri disponibile. De asemenea, cetatenia straina e in general un dezavantaj (nu unul decisiv!). Cu cat lista e mai mare si mai diversificata, si sansele de a fi acceptat sunt mai mari.